Een auto kopen of leasen?

Een auto kopen of leasen?

9 juli 2021 0 Door Remco

Huisje, boompje, beestje, alles is er. Het enige dat nog voor de deur moet verschijnen is een auto. Uiteindelijk blijkt het kiezen van een auto een grotere klus dan van te voren verwacht was. Niet gek, de keuze is reuze! En niet alleen is het lastig om een auto te kiezen wanneer je gaat kopen, er zijn nog meer opties. Een auto leasen is ook een veel gebruikte manier om een auto voor de deur te hebben. De vraag is natuurlijk: wat is nu het verschil en hoe kies je wat het beste bij je past? Wanneer kun je beter een auto kopen en wanneer is leasen een betere optie? In deze blog zijn een paar overwegingen die het meest gemaakt worden bij het kiezen van de juiste auto.

Kilometers

Wanneer je een auto gaat leasen sluit je een contract af. Een nadeel van dit contract is dat er regels zijn waar je je aan moet houden. Niet alleen geeft dit het gevoel dat de auto nooit echt van jou zal zijn, ook kan het je limiteren in het volledige gebruik van de auto’s. In dit contract staat vaak het aantal maximale kilometers die afgelegd kunnen worden met de auto. Dus met je gezin op vakantie gaan in de auto is zeker mogelijk, het gevolg is dat je waarschijnlijk extra moet betalen. Wanneer je een auto koopt heb je hier geen last van, de auto is van jou en je kan er mee doen wat je wilt.

Portemonnee

Ook is er een enorm verschil in kosten, dit gaat niet perse over het totale bedrag, maar meer over hoe je het besteed. Wanneer je een auto koopt, reken je in één keer een groot bedrag af, wat in veel gevallen een aanslag is op de spaarrekening. Wanneer je twijfelt of je je dit kan veroorloven, is shortlease prive handiger. Vooral omdat het flexibel leasen is, dus wanneer je krap bij kas komt, is het mogelijk om de auto weer in te leveren. Bovendien komen er weinig extra kosten bij omdat het pakket dat je krijgt bij de auto meestal inclusief verzekeringen is.

Verantwoordelijkheid

Waarom mensen kiezen voor een eigen auto? Je hebt iets dat van jezelf is en je zit nergens aan vast. Dit geeft een groot gevoel van vrijheid, meer dan wanneer je gaat leasen. Het zijn grote overwegingen waarbij het belangrijk is dat je vooral luistert naar je eigen gevoel. Want wanneer je het totaal geen probleem vindt om een shortlease auto te ‘lenen’ bij een bedrijf, is een lease auto een stuk voordeliger op lange termijn.