Waarom zou ik kiezen voor LED?

Waarom zou ik kiezen voor LED?

25 januari 2020 0 Door Remco

Waarschijnlijk denk je bij LED verlichting aan koud, fel, wit licht. Ongezellig en zakelijk. De verlichting die je aantreft in kantoren, bij de autodealer en waar je naar kijkt als je in de tandartsstoel ligt. Of je denkt juist aan die verkleurende lampjes, van groen naar blauw naar rood naar geel naar roze… Best leuk voor op de kinderkamer, maar verder word je er niet echt gelukkig van. Tegenwoordig heb je echter LED verlichting in alle kleuren. Ook vriendelijke, zachte kleuren. Hierdoor kun je LED verlichting ook prima toepassen in je woonkamer. Door mooie armaturen te gebruiken, zorg je er zelfs voor dat je woonkamer perfect wordt uitgelicht.

Maar LED, da's toch ook gedoe met travo's?

Voorheen kon je LED inbouwspots alleen maar krijgen met een dikke achterkant. Hierdoor moest je plafond een heel stuk verlaagd worden, anders kon je ze niet inbouwen. Tegenwoordig heb je dimbare LED inbouwspots 230v, deze zijn maar 23 mm hoog. Die kun je dus een stuk gemakkelijker inbouwen in je plafond. De kans is aanwezig dat je het plafond nog steeds iets moet verlagen, maar het is niet meer zoveel. Je raakt er dus minder ruimte door kwijt. Daarbij zijn deze spots dus dimbaar en heb je dus op elk moment van de dag het perfecte licht.

Maar waarom geen andere soort verlichting meer?

Gloeilampen zijn al een tijdje niet meer te koop en dat is niet zonder reden. Ze waren goedkoop, maar dat was ook direct het enige voordeel. Gloeilampen gingen maar een korte tijd mee en de gassen in die lampen waren slecht voor het milieu. LED lampen zijn misschien even een investering, maar wel een waar je iets aan hebt. Een LED lamp heeft een ongelooflijk lange levensduur. En gaat er een keer een stuk? Dan breng je 'm naar de milieustraat. Zo werk je dus mee aan een beter milieu. Daarbij verbruiken LED lampen ook nog eens flink minder stroom, ook weer beter voor het milieu en je portemonnee.

Kunnen alle LED lampen overal gebruikt worden?

Het is belangrijk dat je voor aankoop goed bij de beschrijving kijkt. Niet iedere LED lamp is bijvoorbeeld geschikt voor in de badkamer of buiten. Ook is nog niet iedere LED lamp dimbaar. De (online) beschrijvingen zijn erg duidelijk. Ook kun je een en ander vaak al uit de naam van het product halen: led inbouwspots dimbaar 230v zijn dus dimbaar, maar vanwege het hoge voltage niet direct geschikt voor in de badkamer of buiten.