Verantwoord op reis met de fiets

Verantwoord op reis met de fiets

13 april 2019 0 Door Remco

Klimaatverandering valt bijna niet meer te ontkennen. Maar of je er nu wel of niet in gelooft, er zijn gezondere opties om te reizen zowel voor jezelf als voor de planeet. In deze blog vertel ik je hoe je op andere manieren dan de auto kan reizen naar bijvoorbeeld werk of school maar ook als je écht op reis gaat. Er zijn namelijk een hoop andere manieren naast het vliegtuig. Zo wist je misschien helemaal niet hoeveel CO2 uitstoot je bespaart door te reizen met de trein of misschien vergoedt jouw werkgever wel een fietsplan. Dat is ook nog eens goed voor je gezondheid.

Fiets

Zoals ik net al zei hebben sommige werkgevers een zogenaamd Fietsplan. Dit plan zorgt ervoor dat je fiscaal een e-bike kan regelen. Door met een e-bike te fietsen ben je sneller op de plek van bestemming dan met een gewone fiets. Hierdoor is de drempel lager om de fiets te pakken in plaats van de auto. Daarnaast werk je op deze manier bijna onopgemerkt aan je conditie. Daarnaast scheelt fietsen ook geld op het gebied van brandstoffen. Je hoeft de fiets immers niet vol te gooien met benzine. Dat zul je merken in je portemonnee! Ook de elektrische fiets is tegenwoordig vaak een optie in het fietsplan.

Lopen

Dit is misschien de minst populaire optie. En voor een hoop mensen is het helemaal niet mogelijk om naar hun plaats van bestemming te lopen door fysieke omstandigheden of simpelweg de afstand. Toch is dit een goede optie als dit wel mogelijk is. Vaak kan je lopen combineren met het openbaar vervoer. Lopen zet net zoals fietsen jouw lichaam aan het werk. Hoe goed of slecht het weer ook is, het is voor iedereen prettig om een frisse neus te halen en de dag te beginnen of te eindigen met voldoende frisse zuurstof.

Trein

Het openbaar vervoer in Nederland heeft nogal een reputatie. Maar geloof me als ik zeg dat het vaker goed gaat dan verkeerd. Natuurlijk loop je met het openbaar vervoer het risico dat je ergens te laat aankomt door bijvoorbeeld een bus die te laat is of een geannuleerde trein. Maar de kans dat dat gebeurd is ongeveer net zo groot als ongelukkig verkeer als je met de auto gaat. Zoals file, wegafzettingen en wegwerkzaamheden. Overleg met jouw werk of studie of vervoer met het OV vergoed wordt, dat kan een hoop geld schelen. Daarnaast ontmoet je ook mensen tijdens het reizen. Hier kan je leuke vriendschappen of alleen een gezellig gesprek tijdens je reis aan over houden.