Wat is een COAX kabel en waarvoor gebruik je deze?

Wat is een COAX kabel en waarvoor gebruik je deze?

28 september 2019 0 Door Remco

Een COAX kabel is een kabel die aan beide zijden hetzelfde is. Deze kabel heet daarom ook wel een kabel waarvan de geleiders concentrisch zijn. De kern, ook wel de binnenkant van de kabel en de mantel aan de buitenkant zijn de twee verbindingen die de stroom doorvoeren. In het midden van de kabel bevindt zich de binnengeleider waardoor het signaal wordt getransporteerd. Meestal is de kern van koper, ook kom je weleens een kern tegen die verzilverd is. De volgende laag om de kern heen is het elektrisch diëlektricum, dat zorgt voor isolatie. Daaromheen vind je de buitengeleider die vaak van koper is en je ziet bij sommige kabels ook metaalfolie om de buitengeleider. Tot slot is de buitenkant van de kabel van kunststof zodat de kabel goed beschermd en geïsoleerd is tegen bijvoorbeeld het weer.
Coax kabel

COAX kabel en tv

Je gebruikt een COAX kabel bijvoorbeeld om je tv te kunnen aansluiten. De speciale ingang van het stopcontact voor de televisie is geschikt voor een COAX kabel. Deze kabel kan je dan ook verbinden met de achterkant van je televisie. Een COAX kabel is erg handig voor het aansluiten van je televisie. COAX kabels heb je in verschillende afmetingen. Zo heb je kabels van 1,5 meter maar ook van 3 meter en langer. Hierdoor kun je de televisie op een plek zetten die voor jou handig is in je woon-of eetkamer. Een COAX kabel brengt een signaal over zonder dat dit signaal verzwakt, de kabels hebben een hoog frequentiebereik dus je hebt geen last van storingen als je televisie kijkt. Je kunt een COAX kabel zowel gebruiken voor analoge tv als digitale tv. Door de goede afscherming van de kabel kunnen de kabels dicht bij de apparaten in de buurt komen zonder dat er een storing plaatsvindt.

COAX kabels van kwaliteit

Als je op zoek bent naar een COAX kabel van hoge kwaliteit, kijk dan goed naar het kabelkeurmerk op de verpakking. Je kan hieraan zien of een COAX kabel van hoge kwaliteit is of niet. De kabels zijn te verkrijgen in verschillende soorten en maten en van diverse merken. Daarom is het belangrijk om altijd goed te controleren of je de kabel naar jouw wens hebt gevonden. Je kan ook in de winkel aan een medewerker vragen wat een betrouwbaar merk is voor COAX kabels. Zij kunnen je ook verder helpen als je nog andere vragen hebt over de COAX kabel.