“Zachtjes tikt de regen op mijn zolderraam…”: problemen met dakgoten?

“Zachtjes tikt de regen op mijn zolderraam…”: problemen met dakgoten?

27 juni 2019 0 Door Remco

Ik vraag me een ding af: ken je het misschien het bovenstaande citaat? Dat is een vers uit het liedje ‘Ritme van de regen’ van Rob de Nijs. Hoewel mijn volgende verhaal niet specifiek hierover gaat, maakt het wel een mooie overgang naar het volgende onderwerp. Wat als je te kampen hebt met kurende dakgoten? Dakgoten zijn essentieel voor de afvoering van regen- en smeltwater. Het moet uiteindelijk ergens naar toe, toch? Dit keer zal ik mijn ervaring delen over het vervangen of repareren van dakgoten. Echter repareer ik niet zelf, dus ik mocht van geluk spreken dat er handige klussers zowel in de buurt als beschikbaar waren. Al het onderstaande is gevormd uit mijn bevindingen met dit soort situaties.

Situatie 1: een dakgoot repareren.

Ben jij nou echt een gevorderde klusser en weet je wel hoe je die ellendige dakgoten moet aanpakken? Dan hoef je me waarschijnlijk niet aan te horen. Het kan eveneens voorkomen dat je alsnog hulp van buitenaf of van een expert nodig hebt. Al ben je notabene de ‘handyman’ van de wijk. Iedereen moet om hulp kunnen vragen. Er zijn altijd sites die goede hulp kunnen aanbieden. Tuurlijk zitten er altijd dure dakspecialisten tussen die je bankpas niet aankan, maar er zijn tegenwoordig altijd veel andere opties beschikbaar. Wat dacht je van een regeling waarbij je de gewenste klus openbaar plaatst en dat er vervolgens vakmannen op kunnen reageren? Zo hoef je niet zelf te zoeken en hoef je simpelweg af te wachten totdat iemand reageert. De Marktplaats voor dakgoten! Even een advies wat mij veel geholpen heeft: zorg dat je verzekert bent! met voorkeur de opstalverzekering. Dikwijls ben ik sowieso wel een voorstander van verzekeringen. Een mooie gedachte hierbij vind ik dat je een verzekering regelt in de goede tijden en een verzekering hebt in de slechte tijden.

Situatie 2: een dakgoot vervangen

Een dakgoot vervangen is weer even wat anders dan een dakgoot repareren. Je bent afhankelijk van een geheel nieuw onderdeel voor je woning. Ik weet niet hoe het zit met huurwoningen, maar ik ga neem maar even uit de van een situatie met een koopwoning. Een koopwoning brengt vanzelfsprekend veel meer kosten en verantwoordelijkheden met zich mee. Zo ook dakgoten. Weer opnieuw: zorg altijd voor een opstalverzekering. Zo krijg je later geen nare verassingen en zijn de kosten in het geheel lager. Bij het vervangen van een dakgoot zou ik echt een vakman inschakelen. Geeft mij altijd een rustiger gevoel, omdat ik ervan uit kan gaan dat zo iemand weet wat hij of zij doet. Ik moet er niet aan denken als ik met mijn onervaren handen een poging waag.